Hop til hovedindhold

Nedsivning og lokal afledning af regnvand

Her kan du læse nærmere om nedsivning og Lokal afledning af regnvand (LAR).

OBS Praksis er ændret pr. 30. sep. 2020

Kommunalbestyrelsen godkendte Tillæg 02 til spildevandsplan 2017 den 30. september 2020 (Referat af KMB møde 30. sep.2020) , hvilket betyder, at nedenstående praksis siden har været gældende:

  • Det ikke længere er muligt at udtræde af kloakfællesskabet.
  • Grundejer kan ikke kan få tilbagebetalt tilslutningsbidrag ved etablering af lokal regnvandsløsning
  • At kommunen ikke længere anbefaler håndtering af al regnvand på egen grund.

Grundlaget for ændring af praksis tager udgangspunkt i KMB's beslutning om, at separatkloakering skal være afledningsstrategi for fælleskloakerede områder i Rudersdal Kommune.

Læs referatet fra KMB's møde for yderligere information om grundlaget for ændring af praksis.

Se også:

www.rudersdal.dk/separatkloakering

Tidligere praksis, 2017

Lokal afledning af regnvand (LAR-anlæg) som fx nedsivning af overfladevand reducerer belastningen af kloakken, hvilket har mange miljømæssige og økonomiske fordele.

  • Opstuvning af fælleskloakeret vand i kældre og på terræn i forbindelse med skybrud reduceres.
  • Behovet for pumpning af regnvand reduceres.
  • Mængden af vand til renseanlæggene reduceres, idet regnvand frakobles.
  • Overløb fra fællessystemer med urenset spildevand til vandløb og søer reduceres.
  • Ved LAR-løsninger kan regnvandet anvendes rekreativt i lokalområdet.

Rudersdal Kommune anbefaler derfor, at al tag- og overfladevand i forbindelse med nybyggeri håndteres på egen matrikel, hvor dette er muligt.

Nedsivning og LAR

  • Rudersdal Kommune stiller krav om, at anlæg til lokal afledning af regnvand som minimum skal dimensioneres med en gentagelsesperiode for overløb/vand til terræn 1 gang hvert 10. år. Dette krav gælder alle områder uanset kloakeringsform.

    Spildevandskomiteens senest opdaterede LAR-dimensioneringsregneark skal anvendes til dimensionering af faskiner.

    Endvidere stilles der krav om, at der bl.a. skal foreligge en nedsivningstest, der dokumenterer jordens nedsivningsevne. Der henvises til https://www.rudersdal.dk/regnvandpaaegengrund‌ for yderligere information.

  • Der stilles krav om lokal håndtering af overfladevand eller forsinkelse af overfladevand på egen grund, såfremt den maksimale befæstelsesgrad overskrides.

    Krav om, hvor stor en del af overfladevandet der skal nedsives, eller i hvor høj grad afstrømningen skal forsinkes, fremgår af ‌særskilt afsnit om maksimale befæstelsesgrader ved nyudstykning, nyopførelse eller tilbygning.‌

    Kloakering i separate rør:

    Ved nyopførelse, samt til-/ombygninger, hvor lokal håndtering af overfladevandet ikke er mulig eller påkrævet, bør afvandingen af tag- og overfladevand på egen matrikel ske i separate rør til skel. Anbefalingen skal ses som et ønske om at minimere grundejers udgifter ved et eventuelt fremtidigt påbud om adskillelse af regn- og spildevand i området.

    Ved nybyggeri (nyudstykninger / nye bebyggelser), hvor lokal håndtering af overfladevandet ikke er mulig, skal afvandingen af tag- og overfladevand på egen matrikel ske i separate rør til skel.

  • Rudersdal Kommune ønsker at værne om og beskytte grundvandskvaliteten. Undersøgelser har dokumenteret, at salt ikke bliver tilbageholdt i de øverste jordlag men trænger ned i grundvandet.

    Anvendelse af salt til glatførebekæmpelse af veje og pladser, hvorfra vandet nedsiver, skal derfor begrænses mest muligt og må ikke give anledning til forringelse af grundvandskvaliteten.

    Eventuel tilladelse til anvendelse af salt i områder, hvorfra der nedsives, vil ske efter en konkret vurdering.