Hop til hovedindhold

Udtræden af kloakforsyning

Regler for delvis udtræden af kloakforsyningen.

For at fremme nedsivningen af regnvand ophæver Rudersdal Kommune tilslutningspligten for tag- og overfladevand i de fælleskloakerede områder, hvis en række givne betingelser er opfyldt.

Hvis en ejendom håndterer alt tag- og overfladevand på egen grund, har Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) mulighed for at tilbagebetale op til 40 % af det gældende tilslutningsbidrag.

Regler

  • Ved delvis udtræden af kloakforsyningen kan grundejer efterfølgende ansøge kommunen om ret til at genindtræde. Grundejer skal dokumentere behovet for at genindtræde (typisk relateret til problemer med lokal afledning af regnvand).

    Kommunen kan stille krav om, at grundejer tilvejebringer dokumentation fra uvildig part, eksempelvis en rådgiver. Ved genindtræden skal grundejer betale tilslutningsbidrag.

  • Grundejer kan udtræde af spildevandsforsyningen, for så vidt angår tag- og overfladevand (med delvis tilbagebetaling af tilslutningsbidraget), hvis følgende betingelser er opfyldt:

    • Ejendommen ligger i fælleskloakeret opland.
    • Ejendommen skal som udgangspunkt ligge i et område, hvor kommunen er indstillet på at lade grundejere udtræde for tag- og overfladevand, se nedenstående kort (eller tilsvarende kort på plandata.dk).
    • Udtræden mod tilbagebetaling kan som udgangspunkt ikke at finde sted, hvis ejendommen ligger i et opland der er planlagt separeret. Tilladelse til udtræden kan gives hvis, Forsyningen anmoder ejendommen om at søge herom.
    • Kommunen har meddelt tilladelse til alternativ afledning af tag- og overfladevand, fx nedsivning.
    • Der må ikke etableres overløb til kloak.
    • Der er enighed herom mellem grundejeren og kloakforsyningen.
    • Der sker ingen væsentlig forringelse af kloakforsyningens samlede økonomi.
    • Kloakforsyningen skønner, efter konkret vurdering, at det offentlige kloaksystem fortsat kan fungere teknisk forsvarligt.

    Det skal bemærkes:

    • At grundejere fortsat kan benytte sig af lokal håndtering af regnvand, selvom deres ejendom ligger i område som ikke udløser delvis tilbagebetaling af tilslutningsbidraget.
    • Ved separatkloakering skal forsyningen sikre, at der etableres både regn – og spildevandsstik til den enkelte grund. Herefter vil grundejer blive påbudt at adskille regn- og spildevand på egen grund, så der ikke afledes overfladevand til spildevandsstikket. Om denne adskillelse sker ved lokal håndtering af overfladevandet på egen grund, eller ved at tilslutte overfladevandet til regnvandsstikket er underordnet, dog skal der ansøges om tilladelse til lokal håndtering.
    • Hvis en grundejer vælger at håndtere alt (eller noget af) overfladevandet lokalt på egen grund, og ikke modtager delvis tilbagebetaling, betragtes ejendommen ikke som udtrådt af kloakforsyningen. Hermed sikres grundejeren retten til at tilslutte overfladevandet på et senere tidspunkt, hvis eget anlæg ikke fungerer efter hensigten.
  • Rudersdal Kommune og Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) har indgået en aftale om, at forsyningen skal varetage en oplysnings- og motivationskampagne i forhold til forbrugerne i hele kommunen i perioden 2016-2020, således at disse i hensigtsmæssigt omfang vælger at afkoble tag- og overfladevand og etablere egne løsninger til Lokal Afledning af Regnvand (LAR).

    Det forventes, at der via en målrettet oplysnings- og motivationsindsats kan skabes grundlag for, at flere forbrugere vil vælge at afkoble tag- og overfladevand fra kloakken og etablere egne LAR-løsninger. Forbrugernes afkobling af tag- og overfladevand vil aflaste forsyningens fælleskloakerede system.