Hop til hovedindhold

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats

Rudersdal Kommune og Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) har aftalt, at Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) i perioden 2017-2027 udarbejder områdeplaner for de prioriterede områder, udpeget af Rudersdal Kommune i forhold til indsatser for miljøet.

Prioriteringen af områderne fremgår af kortet herunder. Under kortet findes en mere udførlig beskrivelse af de tiltag, som er besluttet for at reducere belastningen af vandområderne. Søllerød Sø og Vejlesø er prioriteret højest bl.a. på grund af deres rekreative værdi for kommunen.

Herefter følger indsatser defineret af statens vandområdeplaner, som udpeger et stort antal overløbsbygværker i Rudersdal Kommune, der skal foretages en særlig indsats for.

Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) udarbejder i løbet af 2017-2018 en revideret risikovurdering for klimatilpasning.

Når denne plan foreligger, tager Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) og Rudersdal Kommune stilling til, om der skal ændres og / eller fremskyndes i udarbejdelsen af områdeplaner. Dog skal de tre højest prioriterede områder udarbejdes først.

Kort med prioriterede områder

Områdeplanerne skal udarbejdes af følgende årsager:

  • Rudersdal Kommune har i Miljøindsats i søer af 2016 vedtaget mål om renere vandmiljø i kommunen. Nedbringelse af belastningen fra overløb er en forudsætning herfor.
  • Staten har i Vandområdeplan 2015-2021 fastlagt, at der skal ske en indsats mod overløb til kommunens tre største vandløb inden udgangen af 2021.
  • Områdeplanerne skal sikre Rudersdal Kommunes ‌serviceniveau‌ for kloakken.
  • Områdeplanerne skal tage hensyn til Rudersdal Kommunes serviceniveau for risikoområder udpeget i klimatilpasningsplanen. Du kan læse nærmere herom i afsnittet Klimatilpasningsplanen.
  • Det er Rudersdal Kommunes mål, at overløb fra fælleskloak ikke overstiger en aflastet vandmængde på 250 m³/red. hektar, jf. retningslinje fra Vandplan 2009-2015. Dette svarer til, at regnhændelser under fem mm. ikke medfører overløb.
  • Herudover forudsættes i statens vandområdeplan, at søer, der skal restaureres, skal have nedbragt den eksterne belastning.

Hvad er en områdeplan?

  • Områdeplanerne udgør forsyningens prioriterede plan for fremtidige investeringer i kloakanlæg. Områdeplanerne tager hensyn til mange forskellige parametre, herunder anlæggets fysiske tilstand og hydrauliske kapacitet (serviceniveauet), udledte vand- og stofmængder og tiltag afledt af den kommunale klimatilpasningsplan. Eksempler på indhold i områdeplanerne kan være frakobling af regnvand, 2-strengssystemer, bassinanlæg etc.

    For at sikre at områdeplanerne udpeger den mest fordelagtige løsning, vil det i mange tilfælde være nødvendigt at sammenligne alternative investeringers miljømæssige effekter og de økonomiske konsekvenser set over anlægsinvesteringernes samlede levetid.

    Implementering

    I opstartsfasen af en ny områdeplan mødes kommune og forsyning for at diskutere og fastlægge løsningsmuligheder. Dette sker dels for at informere kommunen, men også for at kommunen har mulighed for at redegøre for de planmæssige rammer og bindinger, som forsyningen arbejder under i det konkrete område, og ikke mindst de miljø- og klimamæssige hensyn.

    På baggrund af ovenstående fastlægger forsyningen en eller flere strategier/løsninger, som skal undersøges eller sammenlignes i områdeplanen.

    Forsyningen informerer og drøfter valg af endelig strategi med kommunen.

    Forsyningen leverer herefter en helhedsbaseret konkret områdeplan for spildevandsanlæggets fremtidige fysiske tilstand, overholdelse af serviceniveauet og nedbringelse af udledte stofmængder til vandløb og søer.

    På basis af områdeplanen udarbejder forsyningen skitseprojekter til brug for indarbejdelse i et tillæg til kommunens spildevandsplan. Der kan derefter meddeles nye reviderede udledningstilladelser i henhold til tillæggene.

    Det bemærkes, at forsyning og kommune jf. vandsektorloven skal mødes minimum én gang årligt for at drøfte det efterfølgende års anlægsprojekter.

Prioriterede vandområder

  • Det er et politisk mål for kommunen, at forbedring af vandmiljøet i de to søer prioriteres højt bl.a. på grund af deres rekreative værdi for kommunen.

    Det er desuden politisk vedtaget, at der igangsættes et samarbejde med universiteter, Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen og Mølleåværket om udvikling af mulige restaureringsmetoder.

    Spildevandsbelastningen til søerne er stadig for høj, til at en varig effekt af restaurering kan forventes. Ifølge den statslige vandområdeplan 2015-2021 skal den eksterne fosforbelastning til Søllerød Sø og Vejlesø reduceres med hhv. ca. 60 kg/år og ca. 100 kg/år, hvis søerne skal kunne opnå god økologisk tilstand.

    Dette skal dog kvalificeres gennem en detaljeret belastningsopgørelse.

    Søerne ligger desuden i indsatsområder i klimatilpasningsplanen.

  • I den statslige vandområdeplan 2015-2021 skal der ske en indsats for at begrænse belastningen af de tre vandløb med spildevandsoverløb. Vandområdeplanens krav er bindende.

  • Birkerød Sø har en stor rekreativ værdi for kommunen, og derfor er det et politisk mål for kommunen, at der sker en forbedring af vandkvaliteten i søen.

    I den statslige vandområdeplan 2015-2021 er Birkerød Sø udpeget som en af de søer, hvor der skal gennemføres sørestaurering i planperioden. En forudsætning for, at en restaurering kan gennemføres med positiv effekt, er, at den eksterne fosforbelastning til søen, bl.a. fra overløbsbygværker, er nedbragt til et acceptabelt niveau.

    Derfor skal der foretages en kvalificering af belastningen til søen.

    Søen ligger desuden i et indsatsområde i klimatilpasningsplanen.

  • Sjælsø har en stor rekreativ værdi for kommunen, og det er derfor et politisk mål for kommunen, at der sker en forbedring af vandkvaliteten i søen.

    Spildevandsbelastningen til søen er stadig for høj. Ifølge den statslige vandområdeplan 2015-2021 skal den eksterne fosforbelastning til søen reduceres med ca. 500 kg/år, hvis søen skal kunne opnå god økologisk tilstand.

    En del af denne reduktion skal findes ved indsats over for spildevandsoverløb bl.a. til Kajerød Å.

    Søen ligger desuden i et indsatsområde i klimatilpasningsplanen.

  • Spildevandsbelastningen til søen er stadig for høj. Ifølge den statslige vandområdeplan 2015-2021 skal den eksterne fosforbelastning til søen reduceres med ca. 200 kg/år, hvis søen skal kunne opnå god økologisk tilstand.

  • Mølleåen lever ikke op til sin målsætning i den statslige vandområdeplan bl.a. på grund af påvirkning med organisk iltforbrugende stof udledt til åen fra overløbsbygværker.

    Mølleåen har desuden meget stor rekreativ værdi for både Rudersdal Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune.